General

LaBGC: “L’art té potencial per millorar el nostre món”

Només sabem que es diu Barbara, que és la B del seu nom artístic,LaBGC, i que va néixer a Alemanya el 1948. No vol fotos ni un gran protagonisme: “Jo no tinc importància com a persona: l’important és l’art, sempre ho ha estat en la meva vida.” LaBGC exposa fins al 23 d’abril la mostra Arrelament-metamorfosi a la Casa de Cultura de Girona, que inclou mig centenar d’olis de diversos formats, i paral·lelament també es pot visitar fins a l’agost al Museu de la Dona de Wiesbaden (Alemanya) una altra exposició seva, Renovació. En tots dos casos, l’artista ha programat un intens programa d’activitats complementàries, que en el cas de Girona tenen lloc els dimecres (20 h) i els diumenges (18 h), amb la participació de creadors de diferents disciplines, pensadors, historiadors, etc. que aporten els seus coneixements per convidar el públic a la reflexió.
“Hem creat una xarxa internacional de filòsofs, artistes, músics… Volem impulsar, a través de l’art, pensaments que ens ajudin a esbrinar d’on venim, on anem i què podem fer per millorar la nostra situació. Ara vivim en una situació global plena de problemes i també d’oportunitats, però tot sovint no hi veiem més que problemes, i l’art té el potencial de generar nous impulsos i pensaments per millorar el nostre món”, explica LaBGC, que des de fa uns vint anys té residència a prop de Sant Martí Vell, on ha convidat membres de la xarxa a parlar de totes aquestes qüestions a un nivell més privat.
“L’art està parlant de solucions, de somnis, però també de problemes; té bellesa, però pot irritar, intimidar i transmetre altres sensacions. Si et regales el temps per gaudir realment d’una obra d’art, en pots rebre alguna cosa, però has d’obrir-te a ella”, hi afegeix l’artista, que parla en aquesta exposició d’arrelament, de “trobar-se a casa”, i també de metamorfosi “tant individual com de sistemes socials, d’estats”.
Totes les obres de les exposicions de Girona i Wiesbaden estan a la venda, juntament amb exemplars del llibre de poemes en alemany, italià, català i castellà (Anonymos) Cara, un cant a l’amor espiritual il·lustrat amb pintures de LaBGC. L’artista destinarà, a través del projecte solidari Nosaltres, el 30% dels beneficis a la fundació Bärenherz Stiftung, que dóna suport a famílies de nens amb malalties terminals; la Fundació CIMA, creada per Jordi Savall, per a la recuperació del patrimoni de la música antiga; l’organització Plan International, impulsada pel periodista britànic John Langdon-Davies per donar suport a nens i nenes de zones en conflicte, i un projecte perquè tothom pugui aprendre a nedar.
Les activitats programades amb motiu de l’exposició continuen avui amb Coneixem Àfrica?, que inclourà les intervencions dels senegalesos Amadou Diallo –president d’Amref Health Africa a Alemanya– i Jean Baptiste Diabone Sambou, i la música del camerunès Edmond Agenor Ngague Siani. Diumenge vinent, l’historiador Johannes Heil i Sílvia Planas, directora del Museu d’Història dels Jueus, participaran en una sessió sobre la diversitat de les comunitats jueves europees, amb música d’Antoni Madueño. Els professors Manuel Forcano i Harald Haarmann (Finlàndia), la periodista Bascha Mika (Alemanya) i l’historiador de l’art Hans Bjarne Thomsen (Estats Units) seran altres participants destacats en aquest cicle d’activitats.
LaBGC també està participant en un projecte artístic i pedagògic a l’Escola Carme Auguet de Pont Major, un centre integrador amb un alumnat molt divers en nacionalitats, cultures i religions.